2011. április 2., szombat

Ki vigyáz az Őrzőkre?

És igen, elolvastam  Alan Moore és Dave Gibbons zseniális "képregényét" a Watchment. Ha érdekel a véleményem erről a remek alkotásról kattints a Tovább gomra




Történetünk a 80-as évek alternatív Amerikájában játszódik. Richard Nixont harmadszor is megválasztják mivel a Waltergate botrány sohasem tudódik ki. Az emberiség az atomháború szélén áll. A komor sztori miatt egyszerűen megborzongunk olvasás közben és elképzeljük mi lett volna, ha ez tényleg megtörténik. ÉS szánt szándékkal használtam az előző mondatban az olvasás szót. Mivel a Watchmen gyakorlatilag egy úgynevezett grahpic novel. Azaz hiába, hogy képregényt tartunk a kezünkben úgy érezzük a grafikus megjelenítés csupán eszköz, itt a történeten van a lényeg.
Ami egész egyszerűen fantasztikus. Ugyanis a történet szerint már a negyvenes évektől ténykednek igazságosztók Amerika szerte. De ezek a hősök nem szuperemberek csupán egyszerű földi halandók. Van köztük olyan akit egy bank bérelt fel reklámnak(Dollárbankó) olyan is akad aki a nyers leplezetlen erőszakot kedveli(Komédiás) illetve olyan  akire minden bűnöző a nyálát csorgatja( Selyem Kisértet). 
Akiket itt felsorolatm a negyvenes- ötvenes években üldözték a bűnt. Ők voltak a Percrekészek. De miután ők kiöregedtek új csapat érkezett a helyükre. Ők voltak a Bűncsapók. A Percrekészek csapatából Komédiás csatlakozott az új ligához is.  A történet főhősei is a második generációs hősökből kerültek ki. Aki az igazi főhős a történetben az nem más mint az elmebeteg de fejlett igazságérzettel rendelkező Rorsach aki arcát egy szimetrikusan mozgó formákkal ellátott fehér maszkkal rejti el. A történetben nagy szerepet kap a második Éji Bagoly Daniel Dreiberg( az elsőt Hollis Masonnak hívják) aki egy kőgazdag örökös.  Aztán itt van még a világ legokosabb emberének kikiáltott Ozmandyas.

A történet szerint Rorsach kivételével az összes maszkos igazságosztó visszavonult miután a színre lépett Manhattan Doki. Ő egy rosszul sikerült sikerült kísérletnek köszönhetően halhatatlan, látja a jövőt, egy mozdulattal bont atomjaira bármit és még rengeteg más képességgel rendelkezik. De teljesen eltávolodott az emberiségtől, szerinte az emberi lény csak egy porszem a galaxisban.

Amerikai neki köszönhetően megnyeri a vietnami háborút. Ezután már semmi szükség nincs a maszkos hősökre. Erre ők is rájönnek és szép sorban szögre akasztják a maskarájukat. 77'-ben hivatalosan is illegálisnak minősítenek minden olyan bűnüldözőt aki nem a kormánynak dolgozik.  A komédiás és Manhattan behódolnak a kormánynak. Csak egy igazi hős maradt aki még illegálisan is Amerikáért harcol. Ez az ember nem más mint Rorshach.



A történet a Komédiás halálával kezdődik. Valaki kihajítja a saját lakása ablakából. Rorshach rosszat sejt. Elkezd nyomozni az ügy után még végül rádöbben, valaki az Őrzőkre vadászik. A történetet Rorshach naplóján és a párbeszédeken keresztül bontakozik ki. Rengeteg visszaemlékezés található a könyvben. Illetve ami nekem nagyon tetszett, hogy néhány fejezet(amiből 12 van) közt találhatunk leveleket bizonyos szerepelőknek, újságkivágásokat, könyvrészleteket. Ezenkívül magában a képregényben található egy képregény ami egy hajótöröttről szól.Ezt a képregényt nagyon ügyesen összekombinálták a történettel.



Rengeteg érdekes mellékszereplő kapott helyet a történetben. Ilyen például Rorshach pszhiológusa, egy újságárus aki mondhatni a nép rikkancsa hisz rengetegszer beszámol az aktuális hírekről. Aztán ott van még a két nyomozó aki a Komédiás ügyben nyomoz.


A történet tele van csavarokkal és egy nem épp megszokott végkifejlettel. A mű rengeteg erkölcsi témát boncolgat ami megadja neki a kellő komolyságot. A grafika elég minimalista de nagyon jól néz ki. Rengeteg apró kis utalást, érdekességet találunk a képkockákban mint például egy régi Nixon plakát vagy a történetben többször is emlegetett Hollis Mason: A lepel alatt című könyv.


A képregény alapján egy film illetve két játék is készült.


Tehát a Watchmen egy komoly, tabudöntögető, tartalmas olvasmány. Senki se riadjon el a képregényes külső miatt hisz a lepel alatt sok minden lapul.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

nagyon profi munka... ügyes vagy tökfej:)

Unknown írta...

Köszi! :D